×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 736
Maturalna eksurzija u Tursku

U periodu od 21. do 28. septembra 2019. godine, maturanti 253. generacije Elči Ibrahim-pašine medrese su boravili na ekskurziji u Turskoj.

U nastavku pročitajte zabilješku o putovanju učenika Haruna Kozara.

Ovogodišnja maturalna ekskurzija obilovala je raznim promjenama. Duga tradicija polaska petkom nakon džume-namaza zamijenjana je subotom jutarnjih sati gdje smo se uputili na daleki put ostavljajući iza sebe uplakane majke I ponosne očeve.

Ove godine broj maturanata bio je osamdeset osam, a od toga četrdeset tri momka I četrdeset pet djevojaka. Sa nama su u pratnji bili profesor Benjamin Malanović, koji je svoje vrijeme provodio sa muškim dijelom ekipe, dok su profesorice Admira Karadža, Enisa Kadrić i Dženita Ajanović-Muratović boravile sa ženskim dijelom.

Naš sami prolazak kroz granične prelaze tokom puta ka Turskoj prošao je bez većih problema. U lijepi stari grad Edirne koji svoje čari može pokazati samo onome ko ga posjeti, stigli smo nedjeljom u ranim jutarnjim satima, gdje se nismo zadržavali nego odmah uputili ka upoznavanju znamenitosti Istanbula. U Istanbul stižemo u popodnevnim satima i krećemo prema novootvorenoj, površinski najvećoj Turskoj džamiji koja nosi ime Čamlidža. O njenoj ljepoti i prostranosti svjedoče razni podaci koji su svima dostupni ali nekako je najljepše kada sa dragim insanima posjetite takvu građevinu. Nakon njene posjete, par sati, odsjedamo na Vidikovcu diveći se ljepoti Istanbula.

Ponedjeljak, 22. septembar, prema planu obilazimo Hipodrom. U sklopu Hipodroma obišli smo Sultan Ahmedovu džamiju, zatim džamiju Mehmed-paše Sokolovića I divili se ljepoti Aja Sofije i njenoj multikulturnosti gdje se moglo vidjeti kako drevnosti kršćanske kulture tako I naše muslimanske kulture izrađene u vidu levhi, mihraba, mimbere i ostalih islamskih simbola. Nakon kratke pauze nastaljamo našu avanturu ka Topkapi palati i učenju o njenim znamenitostima.

Utorak, 23. septembar, u obilasku smo Dolmabahče palate u kojoj smo svjedočili raznim historijskim stvarima kao što su drevna oružja, nošnje i oruđa. Bili smo, također, svjedoci raskošnog života turskih vladara koji su se prožimali tom palatom, a mi smo je svu upoznali iznura od njenih važnih prostorija ka haremima. Nakon toga put nas vodi ka Miniaturku nakon čega smo se vozili žičarom do vidikovca koji nosi naziv Pier Loti, a zatim se spuštamo do Sultan Ejubove džamije I tradicionalnog bazara gdje su se mogle kupiti lijepe stvari naročito za populaciju ljepšeg spola.

Srijeda, 24. septembar, uputili smo se ka zabavnom parku Isfanbul gdje smo se pomalo opuštali uz ekstremne atrakcije i po koju laganu šetnju. Nakon toga dolazimo do najljepšeg dijela naše maturalne eksurzije, a kako najljepšeg tako i najemotivnijeg dijela. Poneka suza izdajica je kvasila kako muška tako i ženska lica razmišljajući o tome da je ovo možda posljednje ovako okupljanje.

Četvrtak, 25. septembar, dobili smo malo oduška gdje smo cijeli dan proveli u kahvama i kupovini kako hedija tako raznih uspomena i suvenira.

Rani jutarnji sati petka donijeli su nam pohod na našu lijepu Bosnu.
U podnevskom vremenu stigli smo u već navedeni grad Edirne gdje smo klanjali džumu i malo prošetali učeći o novim kulturama I načinu života.
U međuvremenu dok smo čekali na graničnom prijelazu u Bugarskoj grupa ljudi iz Burse koji su putovali prema našoj Bosni došla je da se poselami sa nama. Zadovoljstvo nam je bilo da neko iz drugih zemalja lijepo govori naš jezik i da gaje toliku ljubav prema nama. Nakon svih savladanih prepreka do Bosne bila nam je ostala još jedna, a to je Vranduk. Ispred naše ljepotice medrese oko popodnevnih subotnjih sati dočekala su nas radosna lica naših roditelja.

Veoma je bitno napomenuti da je vladala dobra atmosfera posebno između uposlenika agencije koja nam je pružila prijevoz do Turske a to je Merkez Oil. Osoblje, vozači, vodiči kao i njihov direktor lijepo su se družili sa nama i mi smo ponosni što su nam baš oni bili bliski prijatelji tih par dana. Zaista možemo reći da su se potrudili da to bude kako rekreativna tako i edukativna ekskurzija.

 

 

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Maj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Top