Ramazanska poruka Vijeća učenika

Ponovo smo počašćeni milošću Uzvišenog Allaha, dž. š., da budemo domaćini nama najdražega musafira, odabranijeg od ostalih, mjeseca ramazana.

 

Ramazan, mjesec milosti, oprosta, nade i novih početaka

Ponovno nam dolazi dragocjeni, mubarek mjesec ramazan. Mjesec posta, časnog Kur'ana, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od vatre džehennemske. Mjesec udjeljivanja sadake, povećanog zikra, oprosta grijeha, primanja dova i podizanja iskrenih vjernika na veće stepene kod njihova Gospodara. Mjesec u kojem čovjek nastoji rezimirati svoje postupke, etikete koje ga krase, trudeći se eleminisati sve ono negativno. Ramazan je mjesec plemenitosti Uzvišenog Allaha naspram Njegovih robova, kada na različite načine i oblike, spušta na njih Svoju milost, bereket i blagoslov.

 

Ove godine, naš dragi gost dolazi nam u malo drugačijem ruhu.

Trenutna panedemija koronavirusa pravi je test, kako za nas tako i za sve muslimane svijeta. Kao otrgnuti iz toplog naručja, pod integriranjem koronavirusa, napustili smo odaje naše medrese i ubrzo pristupili platformama online nastave iz naših domaćinstava. Pomalo zbunjeni i izgubljeni, uz enormnu podršku i potporu naših profesora i ostalih uposlenika naše medrese, adaptiramo se vrlo brzo na nove uslove praćenja nastave.

 

Groznica koja je obuzela savremeno čovječanstvo upotpunosti je zaustavila i preokrenula kontinuirani život čovjeka. Sve se odvija velikom brzinom. Zato nam treba ramazan, da nas nauči strpljivosti i predanosti, prvenstveno u ibadetima, kao i svim životnim ciljevima. Biti ustrajan, strpljiv, iskren i čvrsto uvjeren u svako dobro koje radimo – to je put koji vodi uspjehu na oba svijeta.

 

Zato nastojmo da svi, u okviru vandrednih mjera, da iskoristimo mubarek ramazan apstinirajući od svega lošega i mobilišući svoje snage u pokornost Uzvišenom Allahu, dž.š. Veličanstvenost ramazana ogleda se i u tome što je objavljivanje Kur'ana otpočelo u ovom blagoslovljenom mjesecu. Druženje sa Kuranom od izuzetne važnosti je u mjesecu ramazanu. Neka nam to bude najdraži sagovornik u danima izolacije.

 

Trenutno stanje, nostalgiju za medresom, nepredviđeni rastanak nas učenika i okončanje nastave za naše maturante, kroz par rečenica iskazala je jedna od članica Vijeća učenika naše medrese, Sumejja Sjerotanović:

 

 “U snu stojimo na sredini tvoga dvora i upijamo svjetlost žmireći lagano, ne želeći da nam opet dadnu na izbor samo da odemo. Želeći da ostanemo, da  na tvom holu vječnost provedemo. Željeli smo i da ti kažemo da su neke tuge samo za kratko, a ova naša će proći brže i od te. Jer dok smo te u snu čuvali, osjetili smo se sigurnije prepustiti tebi da nas ti na temeljima čuvaš, jer ti nikuda ne ideš. Željeli smo ti još reći ono što možda do sad mnogi nisu ni pomislili, a to je da jedva čekamo da nas kotači ljepše budućnosti ponovo dovuku ka tebi. Pod krovom njenim, tek u ugao sve je stalo i spremna je primiti još duplo od onoga koliko smo joj spremni pokloniti. Ne boli ni odlazak koliko nostalgija, nit nostalgija koliko praznina, a voljena Medreso, naša srca ostadoše prazna bez tebe, sanjareći o hodnicima tvojim sada praznim bez nas. Vratit ćemo ti se da i tišinu zajedno dijelimo, a da u sebi od sreće gorimo.“

 

Doista su zdravlje, bereket i život u ramazanu Allahova, dž.š., milost i počast. Neka za nas sve ovo bude idealna prilika da se kroz pokornost Uzvišenom uzdignemo na više deredže duhovne sfere iz ovog dunjalučkog blata u koje su mnogi zapali. Uz nadu na Stvoriteljevu  milost u suzbijanju trenutnog dunjalučkog stanja, zapostimo ovaj mubarek mjesec.

 

Uz nadu da ćemo se ponovo poslije ispraćaja nama najdražega dosta, vratiti u našu medresu, naše školske klupe, upućujem dovu Uzvišenom Allahu, dž.š.:

 

“Allahu naš, probudi nas iz sna i nemara, i primi nas u društvo bogobojaznih, uputi nas na činjenje dobra, oprosti nama i našim roditeljima, svim muslimanima i muslimankama i pomozi nam da nam ovaj mjesec bude mjesec dobra i lijepih djela. Daruj pomoć i izlaz svima onima kojima je potrebna. O kako si Ti divan Zaštitnik i Pomagač!”

 

Uvaženi direktore naše medrese, poštovani profesori i profesorice, dragi učenici i učenice i svi ostali zaposlenici naše medrese

 

RAMAZAN MUBAREK OLSUN.

Predsjednica Vijeća učenika, Lejla Kasum

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Juli 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Top