Šejh kurra hafiz Kurejm Radžih posjetio Elči Ibrahim-pašinu medresu

U četvrtak, 18. oktobra 2018. godine, Elči Ibrahim-pašinu medresu je posjetio kurra hafiz šejh Muhammed Kurejm Radžih i prof. arapskog jezika hafiza Gina Al-Verd.

Prilikom posjete šejh Kurejm Radžih održao je predavanje za učenike, a hafiza Gina Al-Verd predavanje za učenice.

Šejh Muhammed Kurejm Radžih rođen je 1926. godini u Damasku, u siromašnoj porodici. Prvo svoje obrazovanje stekao je pred svojom majkom, koja je bila poznata kao žena koja je djecu podučavala Kur’anu. Njegova majka ga je poslije poslala kod šejha Huseina Hattaba, da kod njega uči Kur’an. Kod šejha Huseina Hattaba uvaženi šejh Kurejm Radžih završio je hifz cijelog Kur’ana u roku od jedne godine.

Pored velike šejhove ljubavi prema kiraetskim znanostima, isto onoliko koliko je uložio na putu njihovog izučavanja, uložio je i na putu izučavanja drugih šerijatskih znanosti poput, fikha, tefsira, hadisa, arapskog jezika i dr.

Njegovim džumama i hutbama uvijek prisustvuje oko 10.000 džematlija. Dotični je veliki znalac iz oblasti arapskog jezika, te je profesor arapskog jezika i književnosti na jednom od sirijskih univerziteta. Osim izučavanja arapskog jezika jako puno vremena posvećuje i poeziji.

Njegovim predavanjima prisustviju doktori islamskih nauka, koji zajedno sjede sa onima koji se nalaze na samom početku dugog puta nauke. Šejhovim predavanjima iz gramatike arapskog jezika i književnosti prisustvuju članovi akademija za arapski jezik brojnih arapskih zemalja. Pored svega, šejha krasi osobina poniznosti i jednostavnost.

Šejh Kurejm gaji veliku ljubav prema Bosni, nekoliko hafiza Bošnjaka završilo je hatme pred šejhom od kojeg se dobili idžazetname. Šejh je već nekoliko puta gostovao u BiH, a posljednji put ga je u službenu posjetu primio i reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Top