×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 736

Članak je filtriran: ponedjeljak, 09 Mart 2020

U organizaciji Odsjeka za matematiku i informatiku Edukacijskog fakulteta i Kluba matematičara Edukacijskog fakulteta (EFT)  i Fakulteta za tehničke studije (FTS), na Univerzitetu u Travniku, u subotu, 07. marta 2020. godine, održana je Druga matematička olimpijada na području Srednjobosanskog kantona.

Učešće na Olimpijadi uzelo je ukupno 35 srednjoškolaca sa područja Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Učenici Elči Ibrahim-pašine medrese su uzeli učešće na olimpijadi i osvojili značajna mjesta.
Učenica Iman Duvnjak osvojila je 3. mjesto a učenik Bakir Jašarević osvojio je 4. mjesto.

Iskrene čestitke želimo vrijednim učenicima kao i profesorici Aidi Perenda na ostvarenim rezultatima.

Objavljeno u Novosti

U četvrtak, 05. marta 2020. godine je upriličena promocija knjige „Svjedoci zla“ autora Akifa Agića i Faruka Vele i knjige “Reload”, autora Akifa Agića u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese.

Jedan od promotora bio je uvaženi direktor, mr. Dževdet Šošić, autor Akif Agić a moderator promocije bila je profesorica mr. Đenana Bajraktarević.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama. Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine.

U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne. Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.

Tekstovi koji u pravilu obiluju nepobitnim činjenicama pisani su u kraćoj izvještajnoj formi. U njima je primjetan obzir prema čitateljima koji i sami imaju iskustva iz perioda rata, i stoga su se suzdržavali od dužih i ličnih komentara na same činjenice. Najduža poglavlja posvećena su ispovijestima vojnika koji su na tlo Bosne i Hercegovine poslani iz Republike Hrvatske i slučaj svirepe likvidacije oficira i vojnika IV korpusa iz zgrade „Vranica“ u Mostaru, koji još uvijek čeka svoj konačan epilog.

Objavljeno u Novosti

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Mart 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Top