×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 736

Članak je filtriran: subota, 11 April 2020

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku učenje na daljinu je zabilježilo i uspješno okončalo i treću sedmicu rada, a zahvaljujući uspješnoj i ekspeditivnoj organizaciji, osiguran je kontinuitet realizacije Nastavnog plana i programa.

Novina je to kako za učenike, tako i za profesore, ali da je gradivo uspješno savladano svjedoče iskustva učenika i profesora.

- Dakako da je lakše pratiti nastavu dok sjedite u svom domu, ali, fali Medresa. Ipak, uspjeli smo se uklopiti u trenutno stanje shodno našim mogućnostima. Profesori se trude pojednostaviti gradivo i učiniti ga interesantnim - kazala je Edina Kasumović, odlična učenica trećeg razreda.

Bakir Jašarević priznaje da je teže ostati fokusiran kada se nastava odvija na ovaj način, ali da se i on, kao i većina ostalih učenika uspjevaju prilagoditi.

Uvedene mjere zbog pandemije koronavirusa najteže su pale maturantima koji sljedeće sedmice završavaju nastavni proces. Morali su otkazati maturalni defile i Svečanu akademiju.

- Kao maturantica Elči Ibrahim-pašine medrese, pomalo sam tužna što sam svoje srednjoškolske dane morala završiti na ovaj način, ali sam zadovoljna organizacijom online nastave, pomoću koje smo, iz svojih domova, uspjeli pratiti profesore i na taj način, meni lično lakši, usvajati znanje - kazala je Unejsa Haskić, učenica četvrtog razreda.

Dodaje da su svi učenici bili malo skeptični u vezi sa pismenim provjerama znanja, ali da su profesori riješili i taj problem, koristeći platforme poput edmodo.com i quizizz.com.

-  S obzirom da smo, nespremni, bili prinuđeni napustiti učionice i školske klupe, Medresin kolektiv je u veoma kratkom vremenskom periodu uspio organizirati nastavu, što je još jedan dokaz da zajedno, uz Allahovu pomoć, možemo dijeliti i uzimati znanje i u vanrednim okolnostima - poručila je Unejsa.

Ahmed Ljevaković, ovogodišnji maturant, ističe da je online nastava, s obzirom na trenutnu situaciju, veoma efektivna i uspješna, ali navodi i nedostatke koji se ogledaju u otežavajućim okolnostima pravljenja bilješki.

S druge strane, za online kvizove i testiranja na različitim platformama kaže da mogu biti zabavna, interesantna, a pritom i korisna.

- Dodatne teme za proučavanje i prezentiranje na času omogućavaju nam da koristimo  web-prostor i istražujemo ga na jedan sasvim novi način. S druge strane, prikupljanje materijala za učenje je interesantnije, ali i učimo znati razlikovati lažnu informaciju od istinite, što je svakako korisno - dodao je on.

Odvijanje online nastave u Medresi u Travniku biće nastavljeno do završetka školske godine, ili dok mjere nadležnih institucija budu na snazi.

Kakogod, učenice i učenici završnih razreda nadaju se da će ove godine ipak prošetati Travnikom u svojim svečanim haljinama i odijelima.

(mr. Đenana Bajraktarević/Preporod.info)

 

Objavljeno u Novosti

U ponedjeljak, 6. aprila 2020. godine, muftija travnički Ahmed-ef. Adilović i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Dževdet Šošić su posjetili ured premijera Vlade Srednjobosanskog kantona, gosp. Tahira Lende.

Cilj posjete je bilo upoznavanje Premijera sa aktivnostima koje je poduzela Islamska zajednica na području Muftijstva travničkog, medžlisa i džemata a u vezi pandemije COVID-19, te spremnosti pružanja pune podrške Vladi SBK-a i Kantonalnom kriznom štabu u provođenju svih potrebnih mjera u sprječavanja širenje virusa.

Tom prilikom muftija travnički i direktor su iskazali spremnost da smještajne kapacitete Medrese (sportske sale) u slučaju potrebe stavljaju na raspolaganje Kriznom štabu za formiranje dodatnog izolatorija na području grada Travnika.

Premijer Lendo je upoznao Muftiju i direktora sa aktivnostima i mjerama koje provode krizni štabovi na terenu, te se zahvalio Islamskoj zajednici na blagovremenim i adekvatnim mjerama koje je poduzela u džematima kao i na spremnosti da ustupi svoje resurse za potrebe Kantonalnog kriznog štaba.

Opća je ocjena da je na području Srednjobosanskog kantona situacija u vezi pandemije koronovirusa pod kontrolom a ponajviše zahvaljujući odgovornosti i blagovremenom reagovanju svih subjekata u društvu.

www.muftiluk-tr.ba

Objavljeno u Novosti

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« April 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Top