Akcija 'Kurbani 2024' uspješno se realizira na području Muftijstva travničkog

Akcija „Kurbani 2024“, kroz koju nadležne institucije Islamske zajednice provode organizirani otkup i osiguravaju kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, uspješno se realizira na području Muftijstva travničkog.

Mjesto podjele 'trećina' uplatiocima kurbana je Elči Ibrahim-pašina medresa.

U Travniku se nalazi nekoliko klaonica gdje se uspješno realizuje akcija "Kurbani 2024". U sistemu u klaonicama je na desetine ljudi, koji brinu o svakom segmentu, od dovoženja životinja, depoa, klanja, do smještaja u rashladne komore.

"Drugi dan Bajrama realizacija akcije je u poodmakloj fazi. Danas se uveliko pripremaju trećine, koje se dijele našim uplatiocima. Mi odgovorno tvrdimo da ono što nudimo, zadovoljava sve šerijatske standarde i sve veterinatsko-sanitarne norme, u što ste se i sami danas uvjerili" - izjavio je voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice dr. Bilal Memišević.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović ocijenio je da je akcija „Kurbani“ izuzetno organizovana, te da je vrlo važna kako za Elči Ibrahim-pašinu medresu, tako i da džematlije koje ne mogu žrtvovati kurban u vlastitoj režiji, nego emanet žrtvovanja kurbana daju Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi i dobrobiti.

 

Čitano 163 puta Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 17 Juni 2024 12:25

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Top