Dr. Amir Ismić – nosilac najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” održao predavanje za učenike Medrese

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u našoj Medresi obilježio se nizom aktivnosti, a jedna od njih je i predavanje koje je u održao dr. Amir Ismić, nosilac ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Predavanje je održano u utorak 23. novembra 2021. godine u holu Škole, a predavanju su prisustvovali učenici od prvog do četvrtog razreda.

Program je počeo učenjem ajeta iz Kur’ana i intoniranjem državne himne.

Dr. Amir Ismić rođen je 1973. godine u Zenici. Osnovno i srednje obrazovanje završava u rodnom gradu, a 1991. godine zapošljava se u Rudnicima Zenica - Stara Jama, na poslovima kopača na širokom čelu.
Po izbijanju Agresije na RBiH sa devetnaest godina prijavljuje se kao dobrovoljac u jedinicu Samostalni diverzantski bataljon III Korpusa, gdje je 1993. godine prilikom izvođenja borbenog zadatka teško ranjen.

Za ispoljenu hrabrost i doprinos u odbrani od agresije odlikovan je najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”, a tokom rata i čin kapetana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prijeratne planove da upiše studije Rudarstva u Tuzli odgađa zbog učešća u odbrani od agresije na RBiH, a 1996. godine, bez obzira na invaliditet upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu, kojeg uspješno završava 2002. godine. Kao profesor želi se dodatno usavršavati tako da 2014. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli stiče zvanje magistra historijskih nauka. Kroz doktorski rad uža naučna oblast bila je genocid nad Bošnjacima tokom Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Dugi niz godina dr. Amir Ismić aktivan je u nevladinom sektoru: član je uprave i igrač najtrofejnijeg sportskog kolektiva u gradu Zenica kluba sjedeće odbojke “Zenica 92”, prvi je predsjednik Skupštine i član Saveza slijepih boraca ZDK. Osnivač i predsjednik je udruženja Kluba paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, laureata Nagrade grada Zenice za 2018. godinu.

Kroz predavanje učenike je podsjetio na bogatu historiju koju naša domovina Bosna i Hercegovina ima, ali i da ju je važno voljeti jer je to naša jedina domovina. Dr. Ismić se osvrnuo i na kulturu sjećanja kod Bošnjaka, te da se trebamo sjećati svih naših heroja.

Učenicima je posebno naglasio da su oni budući imami, predvodnici, da žive u jako specifičnom dobu i da su oni generacija koja treba iznijeti emanate i suočiti se sa izazovima koji ih čekaju. Rekao je i da moramo biti prepoznatljivi po dobroti, biti primjer, kao i da trebamo graditi svoju domovinu, svoj džemat, svoju zajednicu.

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Novembar 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Top