Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku domaćin dva važna sastanka

24.03.2021. godine Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku bila je domaćin dva veoma bitna sastanka, jednog u organizaciji Uprave za ekonomske i finansijske poslove i drugog u organizaciji Uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

U prostorijama divanhane održan je radni sastanak povodom ovogodišnje "Akcije kurbana 2021", u organizaciji Uprave za ekonomske i finansijske poslove kojem su u ime Rijaseta prisustvovali direktor ove uprave Zejnil Rebihić i šef Odjela za ekonomske poslove Bilal Memišević, te predstavnici medresa u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti su, inače, dio redovnih sastanaka koje organizira Uprava sa ciljem poboljšanja modaliteta usluge organizacije akcije kurbana koju provodi Rijaseta, ali i sa posebnom pažnjom s obzirom na to da se nalazimo u vremenu pandemije.

Istovremeno, u prostorijama nekadašnjeg mesdžida održan je sastanak na kojem se razmatrao novi Nastavni plan i program za medrese.

Sastanak je održan u organizaciji Uprave za obrazovanje, a predvodio ga je Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici medresa koji su intenzivno, u protekle dvije godine dana, radili na unapređenju NPiP medresa u Bosni i Hercegovini.

Jedan od zadataka Uprave je i praćenje i unapređenje sistema i izrade nastavnih planova i programa obrazovanja u ustanovama Islamske zajednice: Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i drugim fakultetima, Gazi Husrev-begovoj medresi i drugim medresama, bošnjačkim gimnazijama, islamskim gimnazijama i drugim školskim ustanovama; udžbenika vjerskih predmeta; standarda; normativa; sistema osiguranja kvalitete; osiguravanje potrebnih uvjeta za rad u odgoju i obrazovanju; upravljanje ili učešće u upravljanju ovim odgojno-obrazovnim i naučnim ustanovama; planiranje; usklađivanje odgojno-obrazovnog sistema sa potrebama i opredjeljenjima Islamske zajednice.

Ovo je veoma značajan iskorak ka usaglašavanju i poboljšanju nastavnih planova i programa medresa.

Sastanci su završeni zajedničkim ručkom u restoranu Medrese, uz poštivanje svih epidemiloških mjera.

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« April 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Top