"Maturalni dan" okupio učenike generacije i odlične učenike medresa i gimnazija Islamske zajednice

Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizovala je u srijedu, 12. juna 2024. godine u Sarajevu, tradicionalni svečani program promocije maturanata srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice i dodjelu "Nagrade reisul-uleme" učenicima generacije.

Čestitke učenicima ovom prilikom je uputio zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, poručivši, između ostalog, kako je čast i privilegija biti učenik medrese, u kojoj su stekli potrebna znanja i životne mudrosti, koje će ih voditi kroz život.
On je učenicima generacije uručio i nagrade.

U prigodnom obraćanju direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić naglasio je da "smo ponosni što se možemo pohvaliti razultatima koji su postignuti u medresama i gimnazijama Islamske zajednice".

Učenicima su se obratili i dekani fakulteta Islamske zajednice - dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, naglašavajući da su upravo mladi, koji su nosioci znanja, naša budućnost.

"Maturalnom danu 2024" su prisustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, direktori medresa i gimnazija, učenici i učenice generacije, odlični učenici i učenice, njihovi razrednici i odgajatelji i drugi gosti.

Ukupan broj učenika koji su pohađali medrese ove školske godine je 2.856, maturanata medresa je 639, a odličnih je 283. Gimnazije u Sarajevu i Zagrebu pohađalo je 521 učenik, 124 maturanta, od kojih je 97 odličnih.

Čitano 133 puta

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Top