Radionica likovnih tehnika za naše učenike u organizaciji Instituta Yunus Emre Sarajevo

U srijedu, 27.10.2021. godine Elči Ibrahim-pašinu medresu su posjetili gosti iz Turske, na čelu sa prof.dr. Ahmet Sacid Acikgozoglu, profesorom na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Mimar Sinan u Istanbulu, Odsijek Tradicionalne umjetnosti, te profesori sa drugih fakulteta, kao i Samed Pašalić - koordinator za kulturu i umjetnost Instituta Yunus Emre Sarajevo.

Učenici i učenice Izborne nastave - Turski jezik zajedno sa profesoricom Azeminom Dervić su imali priliku učestvovati u radionici tradicionalne kaligrafijske umjetnosti i iluminacije (ebru, tazhip, minijatura).

Ebru je tehnika slikanja na vodi, pomoću različitih pigmenata, tako da se sa vodene površine slikovna predstava prenosi na papir. To je vrlo stara tehnika, preuzeta od turskog plemena Ćataj naseljenog na sjeveru Kine. Ta je tehnika svoj intenzivan razvoj dobila u osmanskoj državi isključivo u segmentu ukrašavanja knjiga. Teship je tehnika iluminacije knjiga, ukrašavanja zlatnim listićima, ili popularno rečeno, to je tehnika „pozlačivanja knjiga“. Ove dvije tehnike se koriste da bi se dodatno ukrasila kaligrafija, kojom se u vidu stiliziranih arapskih slova, precizno ispisuju ajeti iz Kur’ana, a tehnikama ebru i teshipom, dodatno se ukrašava kaligrafski ispis, koji pored semantičkog značenja ima izraženu estetsku, likovnu vrijednost. Minijaturama se interpretiraju određeni prizori ili događaji iz književnog djela, putopisa, historijskog događaja ili se predstavljaju žanr scene sa osmanskog Dvora.

Ova radionica predstavlja pravo osvježenje i ukazuje na zajedničke historijske i kulturološke veze koje postoje između država Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujemo Institutu Yunus Emre Sarajevo na mogućnosti da se naši učenici upoznaju sa ovim vrstama umjetnosti, a Medresa je vrlo ponosna jer je bila domaćin ove radionice.

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Novembar 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Top