U Elči Ibrahim-pašinoj medresi održan Dan otvorenih vrata 2024.

U subotu, 27. aprila 2024. godine, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi je održan Dan otvorenih vrata, koji je pečat promotivnih aktivnosti Medrese za upis učenika u narednu školsku godinu.

S obzirom da su tokom mjeseca februara i marta profesori i učenici posjetili preko 70 škola iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, odziv na Dan otvorenih vrata bio je zaista veliki.
Učenici iz osnovnih škola su u pratnji profesora stigli u Medresu u jutarnjim satima, gdje je za njih izveden prigodan program.
Program je počeo intoniranjem himne, a ašere koje je uslijedilo proučio je učenik Almedin Spahić (3-B).

Učenicima se obratio pomoćnik direktora za nastavu mr. Dževdet Šošić, koji je u svojstvu domaćina učenicima poželio dobrodošlicu, uz želje da se u Medresi lijepo osjećaju. U svom obraćanju pomoćnik direktora je između ostalog, spomenuo da iza Medrese stoji 300 godina duga misija u odgoju i obrazovanju, te da iza naših učenika stoji mnogo uspjeha kako u nauci, tako i u sportu.
Učenici su zatim pogledali promotivni video Škole, a nakon toga hor Medrese je izvedbom ilahije uljepšao program.
Nastupila je i Dramska sekcija Škole sa recitalom o Bosni, kao i Karate sekcija.
Sa posjeta osnovnim školama profesori i učenici nose jako lijepa iskustva. Veliki je broj učenika koji su prisustvovali prezentacijama, s obzirom da se oko 500 učenika u anketi koja je provedena tokom tih posjeta izjasnilo da želi doći na Dan otvorenih vrata.
U kraćim crtama je učenicima predstavljen i odgojno-obrazovni rad, odnosno koncept Medrese.

Prvi dio programa završen je još jednim nastupom hora i izvedbom ilahije.
Nakon prvog dijela programa održanog u atriju Medrese, učenici su se u pratnji profesora uputili ka Starom gradu, gdje su imali čas historije koji im je održala profesorica Samra Rustempašić-Brčić, predmetna profesorica Historije u Medresi. Poslije posjete i obilaska Starog grada, na redu je bila i džamija Sulejmanija, poznata kao Šarena džamija.
Po povratku u Medresu, te ručka u restoranu, učenici su obišli prostorije Medrese, te muški i ženski internat i obavili podne-namaz.

U drugom dijelu programa uslijedilo je čitanje literarnog rada "Moj doživljaj Medrese", a nakon toga moderator je najavio sajam nauke, koji su pripremili učenici zajedno sa našim profesoricama. U pitanju su bili ogledi iz oblasti biologije, hemije i fizike.
Na samom kraju učenicima su date informacije o terminu upisa u prvi razred i neophodnoj dokumentaciji za školsku 2024/25. godinu.
Uz pozitivne utiske i jasniju sliku o koncepciji Medrese, učenici su se u poslijepodnevnim satima vratili svojim kućama.

Čitano 294 puta

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Top