Učenice 3-D izvele program povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jer se tog historijski vrlo značajnog datuma 1943. godine održalo prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Tim povodom, Škola je organizovala mnoge aktivnosti, a jedna od njih je program koji su pripremile učenice 3-D odjeljenja, pod rukovodstvom razredne odgajateljice mr. Šušić Emine. Program je izveden u ponedjeljak, 22. novembra 2021. godine, u dnevnom boravku ženskog internata.

Ovaj bogati program je započeo sa himnom naše Domovine, zatim učenjem Kur’ana i njegovog prijevoda. Za ugodan ambijent učenice su izvele ilahiju "Bosna jedina", a nakon toga je uslijedio historijski pregled, te recitacija koja je izazvala emocije kod učenica. Jednom od ilahija učenice su se prisjetile Srebrenice i njenih šehida. Da bi program završio uz osmijehe i dobro raspoloženje, izveden je i skeč, ali i podsjećanje na folklor kao dio naše tradicije.

Naša država Bosna i Hercegovina traži srca koja će je istinski voljeti, koja će biti jedinstvena, a nema jedinstva bez istinske vjere u Allaha, niti iskrene vjere bez ljubavi i jedinstva među muslimanima.

Ovim posebnim programom su naše učenice pokazale koliku ljubav osjećaju prema svojoj Domovini Bosni i Hercegovini, i koliko uvažavaju aktivnosti Škole povodom ovog praznika.

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Novembar 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Top