Članak je filtriran: srijeda, 02 Novembar 2022

U periodu od 26. do 30. oktobra 2022. godine, u gradu Konya, Republika Turska, održalo se Svjetsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i U21, na kome je reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila 4 medalje i pokazala da se bh. karate nalazi u samom vrhu svjetskog karatea.

Na Svjetskom prvenstvu učestvovao je 1861 takmičar i takmičarka iz 104 države svijeta.

Delegaciju naše reprezentacije su činili i učenica 2-E odjeljenja Elči Ibrahim-pašine medrese, Sara Hodžić, kao i profesor Asim Hodžić, rukovodilac sekcije karatea u Medresi.

Sara je na ovom prvenstvu imala zapažene nastupe, ali nažalost nije uspjela doći do medalje. Ovo je Sarino prvo Svjetsko prvenstvo na kome je, sigurni smo stekla veliko iskustvo.

Nadamo se da će naša Sara u budućnosti biti osvajačica medalje na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Objavljeno u Novosti
srijeda, 02 Novembar 2022 21:29

Dodijeljeno posebno priznanje premijeru SBK

U srijedu, 2. novembra 2022. godine u posjeti kod premijera Srednjobosanskog kantona, g. Tahira Lende bila je delegacija Elči Ibrahim-medrese, koju su činili mr. Dževdet Šošić, direktor Medrese, dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički i predsjednik Upravnog odbora Škole, mr. Safet Durguti, pomoćnik direktora za internat, dr. Salih Indžić, glavni imam MIZ Travnik i dr. Nermin Šušić, predsjednik MIZ Travnik.

Povod ove posjete bio je uručenje posebnog priznanja premijeru Vlade SBK, g. Lendi, zbog odluke o davanju saglasnosti o utvrđivanju postojanja javnog interesa i načina finansiranja Elči Ibrahim-pašine medrese, koju je predložio premijer.

Ova odluka je izglasana 20. septembra 2022. godine na Skupštini SBK.

Ovo posebno priznanje premijeru Lendi Elči Ibrahim-pašina medresa dodjeljuje za cjelokupni doprinos u radu i afirmaciji Medrese.

Direktor Medrese, mr. Dževdet Šošić istakao je značaj ove odluke za Školu, ali i podrške koju premijer godinama pruža Medresi, te mu se ovom posjetom još jednom zahvalio.

Objavljeno u Novosti

U utorak, 1. novembra 2022. godine u atriju Medrese upriličeno je predavanje glavnog imama MIZ Travnik, dr. Saliha Indžića, predmetnog profesora Hadisa u našoj Medresi.

Profesor Indžić predavanje je održao učenicima trećih i četvrtih razreda, a tema je bila džumanska hutba.

Tokom ovog predavanja profesor Indžić je dao učenicima nekoliko smjernica i savjeta iz svog bogatog iskustva, ali je učenicima prenio i iskustva svojih kolega.

Učenici su naučili da su Kur'an i hadis osnova svake hutbe, te da hutba treba biti aktuelna, prihvatljiva slušaocima i svrsishodna, ali i da posebnu pažnju trebaju posvetiti načinu izlaganja, gestikulaciji i mimici prilikom održavanja hutbe.

Tema predavanja je jako aktuelna i nadamo se da će koristiti našim učenicima, koji se raduju novom predavanju uvaženog profesora.

Objavljeno u Novosti

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Novembar 2022 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Top