Članak je filtriran: petak, 22 Oktobar 2021

Jedan od najvažnijih datuma u muslimanskom kalendaru je 12. rebiul-evvel, dan kada je rođen najodabraniji čovjek, naš uzor i Poslanik – Muhammed, s.a.w.s.

Posljednji Božiji poslanik Muhamed, neka je spas i mir Božiji na njega, rođen je u ponedjeljak, 12. rebiul-evvela, trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571. godine po Isau, mir i spas Božiji na njega.

Kao i svake godine, a tako i ove, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi se nizom aktivnosti obilježi ovaj datum.

Jedna od aktivnosti jeste izrada panoa od strane učenika i učenica trećih razreda. Naši kreativni učenici su kroz umjetnost ukazali na bitne segmente Poslanikovog, a.s., života, kao i događaje koji su bili prekretnica u njegovom životu. Najbolji rad je uradio učenik Jahja Buljina iz 3-A. Njegov rad biće objavljen u jubilarnom 50. broju školskog lista “Nedžm”, a svi radovi su izloženi u holu Škole.

U srijedu, 20. oktobra 2021. godine u ženskom internatu, učenice 3 – C odjeljenja su pripremile program povodom rođenja Resulullaha, s.a.w.s., uz savjete razredne odgajateljice Dženite Ajanović-Muratović. Učenice su kroz učenje Kur’ana, hadise, događaje iz života Poslanika, a.s., dočarale važnost njegovog rođenja, ali i misije koju je imao. 
Poseban dio programa bilo je obraćanje profesorice Fikha i Akaida u našoj medresi – Lejle Bešo-Haskić. Tom prilikom je profesorica ukazala na pojedina iskušenja sa kojima se susreo naš Poslanik a.s., koji mu nisu bili prepreka jer je imao Uzvišenog Allaha, s.w.t, uz njega i jasan cilj kojem je težio. Spomenula je i situacije u kojima se našao gdje je na loše ukazao dobrim.

Iste večeri, u prostorijama muškog internata održan je tradicionalni mevlud povodom rođenja posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhameda, a.s. Program su izveli učenici medrese proučivši odlomke iz Kur’ana, mevluda, nekoliko ilahija. Mevlud je uveličao hfz. Fahrudin Haseljić koji se odabranim riječima prisjetio Muhameda, s.a.w.s.

Muhammed, s.a.w.s., je pokazao da islam nije nedostižna filozofija, niti iluzija koja je daleko od stvarnosti i čovjekovih mogućnosti i potreba, već da je islam čovjeku sasvim prirodno učenje, jer kako bi inače postigao najveći uspjeh u historiji čovječanstva.

Objavljeno u Novosti

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Oktobar 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Top