Članak je filtriran: ponedjeljak, 12 April 2021

Dragi maturanti i maturantice Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

 

Danas, kada završavate svoje srednjoškolsko obrazovanje i zvanično, kao 254. generacija maturanata i maturantica, postajete sjajni dragulji medresanske ogrlice, želim da uputim iskrene čestitke vama na vašem uspjehu, kao i vašim roditeljima koji su nam pružali nesebičnu i svesrdnu podršku u procesu obrazovanja i izgradnje karakternih crta vaše ličnosti. U to ime vam čestitam i molim Allah dž.š. da vam podari dobro ovoga i budućeg svijeta, te da vas učvrsti na putu dobra kojemu ste podučavani u proteklom periodu.

Život je tapiserija koju treba svakog dana vesti kako bi ona vremenom dobila svoju finalnu formu i strukturu. Vaša tapiserija je dobila svoje konture, a na vama ostaje da je dovršite i uljepšate najljepšim ukrasima. Islam nas uči da je najljepši ukras jednog čovjeka njegova pobožnost, a pobožan čovjek nosi u sebi sve one osobine koje su potrebne za ostvarenje svih ciljeva na ovome i budućem svijetu.

Pred vam stoje mngobrojni izazovi i znajte da će neki od njih biti teški i izgledati nesavladivi. U životu, dragi maturanti i maturantice, postoje dva pravila. Prvo je da nikada ne smijete odustati, a drugo nalaže da uvijek na umu imate prvo pravilo. Ostanite dosljedni onome čemu smo vas nastojali podučiti u našoj medresi, našoj kući znanja, i radite na razvoju svojih ideja, jer kao što neko reče: „Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje.“
Najuzvišenija ideja je ideja islama. Islam je sinonim pravde i pravičnosti, sinonim dobra i dobročinstva i sinonim ustrajnosti i požrtvovanosti. Držeći se čvrto ideje islama, omogućit će vam da se pridružite ideji koji su slijedili naši časni i odvažni pretci i postat ćete dijelom lanca prenošenja ideje koju je zagovarao najčasniji od svih ljudi, Muhammed a.s.

Na kraju, želim da vam se zahvalim što ste bili učenici Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i nadam se da će vam ona uvijek biti svjetionik u kojeg gledate i utočište kojemu se vračate, a njen moto „Lijepa riječ“ vodilja u vašem životu.

Objavljeno u Novosti

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« April 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Top