+38730522623

info@medresa.edu.ba

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi otvorena izložba "Znakovi Bosne"

Izložba "Znakovi Bosne" dizajnerice umjetničke keramike Halide Emrić i umjetnika i slikara Seada Emrića otvorena je sinoć u atriju Elči Ibrahim-pašine Medrese.


Na izložbi su predstavljeni brojni motivi iz bogate bošnjačke i bosanskohercegovačke kulturne baštine od srednjeg vijeka do danas.


Halida Emrić dizajnerica je umjetničke keramike, članica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Izlagala je na preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Sarajevo, Bihać, Tuzla, Ljubuški, Zvornik, Vitez, Cazin, Ključ, Beč, Istanbul, Klagenfurt, Ljubljana, Kastav, Buzet, Bosanska Krupa, Jajce, Travnik, Banja Luka, Tabriz, Piran, Ajdovščina, Kopar,...Tri puta dobila je najveću nagradu za umjetnost u zemlji "Collegium artisticum" te nagradu publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Godine 2006. osnovala je umjetnički studij za izradu umjetničke keramike. Dobitnica je nagrade Akademije ženskog poduzetništva Bihać.
U mediju keramike kao primjenjene umjetnosti izradila je protokolarne darove za većinu općina i gradova u Bosni i Hercegovini. Dizajnirala je i izradila protokolarne darove za brojna privredna društva i društvene organizacije. Saradnica je brojnih galerija i muzeja: Historijski muzej BiH Sarajevo, Zavičajni muzej Travnik, Galerija “Plus” Banja Luka, Galerija ULUPUBiH Sarajevo, Galerija “Mandžić” Tuzla.


Sead Emrić slikar je i grafičar, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) od 1997. godine. Bavi se slikarstvom, grafikom, crtežom i heraldikom. Autor je brojnih slikarskih i grafičkih ciklusa. Dosad je priredio 97 samostalnih izložbi u domovini i svijetu. Učesnik je brojnih umjetničkih simpozija. Svoja djela predstavio je na preko 150 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada za svoju umjetnost.

Prisutnima se obratio direktor Gradske biblioteke Travnik dr. Dženan Kos, kao i načelnik Općine Travnik dr. Kenan Dautović koji je izložbu "Znakovi Bosne" proglasio otvorenom.

Sead Emrić, jedan od izlagača održao je i prigodno predavanje o bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj kulturnoj baštini od srednjeg vijeka do danas.

Uručene su i zahvalnice za izlagače, kao i za Elči Ibrahim-pašinu medresu za doprinos i učešće u obilježavanju manifestacije Dan općine Travnik.

Izložba će biti otvorena za posjete do. 21.3.2023. godine. 

Ova aktivnost jedna je od aktivnosti u okviru obilježavanja Dana općine Travnik za 2023. godinu.

Čitano 202 puta

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Top