Održano takmičenje iz Sire – životopisa Muhammeda, a.s., "Selam tebi": Tri učenika iz naše Medrese nagrađena odlaskom na umru

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) je u četvrtak, 11. maja 2023. godine, održano 5. međunarodno takmičenje iz životopisa poslanika Muhammeda, a.s. za učenike medresa iz zemalja regije Balkana.

Takmičenje suorganiziraju Ambasada Republike Turske u Sarajevu s partnerima iz Republike Turske, i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa medresama i gimnazijama.

Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je kako su rado prihvatili incijativu za organizaciju ovakvog takmičenja, dodavši kako Sira – životpis Muhammeda, a.s., "Selam tebi" dovoljno i poticajno sve govori.

"Po tri najuspješnija učenika iz svake medrese koje učestvuju na takmičenju bit će nagrađeni odlaskom na umru. Velika zahvalnost svim profesorima na našim fakultetima i medresama što su uvijek tu da podrže sve ono što je dobro za učenike. Mi iz Uprave za obrazovanje i nauku smatramo da su profesori najsnažniji potencijal kojim Islamska zajednica raspolaže, jer bez kvalitetnih profesora nemoguće je održavati redovne, pa tako i ove vanredne aktivnosti. Profesori povijesti islama, hadisa, oni su svakako i najzaslužniji da se ovo takmičenje realizira. Veliko je zadovoljstvo što učenici sami osjete potrebu da dalje i više uče o poslaniku Muhammedu, a.s., i siguran sam da su uživali čitajući hiljade stranica, možemo kazati da je to je svojevrsni napitak kojim smo imali priliku da se okrepljujemo proteklih nekoliko mjeseci" - kazao je Eminović.

Na takmičenju učestvuju učenici medresa i škola iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, odnosno Sandžaka i Crne Gore. Učestvovalo je blizu hiljadu učenika, a u finalnom krugu se nalazi oko stotinu. Inače, ovo takmičenje se osim u Turskoj provodi u još 13 država, a na kraju ovog mjeseca biće poznati i konačni rezultati. Iz svake škole prva tri učenika u narednom periodu biće nagrađeni odlaskom na umru.

Na takmičenju na IUS-u učestvovalo je blizu 100 učenica i učenika medresa iz Bosne i Hercegovine koji su prošli u finalni krug.

Elči Ibrahim-pašinu medresu je na ovom takmičenju na IUS-u predstavljalo 14 takmičara, a najuspješniji, odnosno učenici koji su nagrađeni odlaskom na umru su: Ahmed Imamović (4-B), Hamza Varupa (3-B) i Lamija Turanović (3-D).

Koordinatori iz naše Medrese su profesor Abdullatif Muhamed i profesorica Samra Rustempašić-Brčić.

Čestitamo našim vrijednim učenicima i profesorima.

Čitano 520 puta

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Top