+38730522623

info@medresa.edu.ba

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi održan Dan otvorenih vrata 2023.

U subotu, 13. maja 2023. godine, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi je održan Dan otvorenih vrata, koji je pečat promotivnih aktivnosti Medrese za upis učenika u narednu školsku godinu.

S obzirom da su tokom mjeseca marta i aprila naši profesori i učenici posjetili preko 70 škola iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, odziv na Dan otvorenih vrata bio je zaista velik.

Učenici iz osnovnih škola su u pratnji naših profesora stigli u Medresu u jutarnjim satima, gdje je za njih izveden prigodan program.

Program je počeo intoniranjem himne, a ašere koje je uslijedio proučio je naš učenik hfz. Jusuf Šošić (2-A).

Učenicima se obratio pomoćnik direktora za nastavu dr. Kemal Avdagić, koji je u svojstvu domaćina učenicima poželio dobrodošlicu, te želje da se u Medresi lijepo osjećaju. U svom obraćanju pomoćnik direktora je između ostalog, spomenuo da iza Medrese stoji 300 godina duga misija u odgoju i obrazovanju, te da iza naših učenika stoji mnogo uspjeha kako u nauci, tako i u sportu.

Učenici su zatim pogledali promotivni video Škole, a nakon toga hor Medrese je izvedbom ilahije “Medresa uz plavu rijeku” uljepšao program.

Nastupila je i dramska sekcija Škole sa monologom iz drame "Elči Ibrahim-paša".

Tokom programa predstavljene su i promotivne aktivnosti Medrese, te su učenicima prezentovane posjete njihovim osnovnim školama.
S tih posjeta naši profesori i učenici nose jako lijepa iskustva. Veliki je broj učenika koji su prisustvovali prezentacijama, s obzirom da se oko 400 učenika u našoj anketi koja je provedena tokom tih posjeta izjasnilo da želi doći na Dan otvorenih vrata.

U kraćim crtama je učenicima predstavljen i odgojno-obrazovni rad, odnosno koncept medrese.

Nakon toga je nastupila karate sekcija, čije predstavljanje nikog nije ostavilo ravnodušnim.

Prvi dio programa završen je još jednim nastupom hora i ilahijom "Tebe slijedim".

Nakon prvog dijela programa održanog u atriju Medrese, učenici su se u pratnji profesora uputili ka Starom gradu, gdje su imali čas historije koji im je održala profesorica Samra Rustempašić-Brčić, predmetna profesorica Historije u našoj Školi. Poslije posjete i obilaska Starog grada, na redu je bila i džamija Sulejmanija, poznata kao Šarena džamija.

Po povratku u Medresu, te ručka u restoranu, učenici su obišli prostorije Medrese, te muški i ženski internat i obavili podne-namaz.

U drugom dijelu programa koji je uslijedio, informacijama o literarnom konkursu za učenike završnih razreda osnovnih škola s područja SBK-a i ZDK-a "Bosna i Hercegovina kakvu želim", uslijedilo je uručenje nagrada i priznanja za najuspješnije učenicike. Pročitani su i pobjednički radovi.

Nakon toga moderator je najavio sajam nauke, koji su pripremili naši učenici drugih i trećih razreda zajedno sa našim profesoricama. U pitanju su bili ogledi iz oblasti biologije, hemije i fizike.

Na samom kraju učenicima su date informacije o terminu upisa u prvi razred i neophodnoj dokumentaciji za školsku 2023/24. godinu.

Uz pozitivne utiske i jasniju sliku o koncepciji Medrese, učenici su se u poslijepodnevnim satima vratili svojim kućama.

Čitano 327 puta

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Top