Učenice 3-C izvele program povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jer se tog historijski vrlo značajnog datuma 1943. godine održalo prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu.

Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Jedna od aktivnosti organizovanih u Elči Ibrahim-pašinoj medresi povodom ovog datuma jeste program koji su pripremile učenice 3-C odjeljenja, pod rukovodstvom razredne odgajateljice Adnane Lendo-Jusić. Program je izveden u utorak, 22. novembra 2022. godine, u dnevnom boravku ženskog internata.

Ovaj bogati program je započeo sa himnom naše Domovine, zatim učenjem Kur’ana i njegovog prijevoda. Nakon toga hor 3-C odjeljenja je izveo ilahiju "Da je Bosna od Dženneta dio", te je uslijedio historijski pregled, dio recitala "Kako bolan nema Bosne", kao i narodna pjesma "Nigdje tako k'o u Bosni nema". Da bi program završio uz osmijehe i dobro raspoloženje, izvedena su i dva skeča.

Na samom kraju programa, predavanje o ljubavi prema domovini kao dijelu imana održala je razrednica 3-C odjeljenja, mr. hfz. Nermina Čakić.

Profesorica Nermina se osvrnula na ljubav prema domovini koju je osjećao naš Poslanik, s.a.w.s, i njegovi ashabi, kroz primjer napuštanja Mekke, kao i ljubavi prema brdu Uhud.

Spomenula je i da su neki učenjaci kazali: ”Ako želiš da saznaš kakav je neko čovjek, onda pogledaj koliko je vezan za svoju domovinu."

- Mi muslimani smo najpreči da činimo dobro, da gradimo povjerenje, da svojim ponašanjem potvrdimo uzvišene principe naše vjere islama, istakla je u svom izlaganju profesorica Čakić.

Kroz predavanje se osvrnula i na napuštanje Bosne i Hercegovine, te skrnavljenje svega što joj pripada.

Čovjek bez domovine gdje god da ode je siromah, stoga je istakla važnost očuvanja identiteta Bošnjaka, te djelovanje mladih ljudi u prošlosti za očuvanje ideala islama na našim prostorima.

Profesorica Nermina je govorila i o osjećaju sigurnosti, osjećaju pripadanja, te mnogobrojnim blagodatima i ljepotama na kojima trebamo biti zahvalni. Ne trebamo se pitati za ono što nam domovina nije dala, već se trebamo zapitati šta smo mi dali domovini - istakla je profesorica.

Ovim predavanjem profesorica Čakić je učenicama htjela poslati neke suštinske poruke, te im ukazati na blagodati imana i domovine.

Naša država Bosna i Hercegovina traži srca koja će je istinski voljeti, koja će biti jedinstvena, a nema jedinstva bez istinske vjere u Allaha, niti iskrene vjere bez ljubavi i jedinstva među muslimanima.

Ovim posebnim programom su naše učenice pokazale koliku ljubav osjećaju prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini, i koliko uvažavaju aktivnosti Škole povodom ovog praznika.

logo new12

JU Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Telefon: +387 (0)30 548-550
Email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Arhiva

« Decembar 2022 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Top